Ana içeriğe atla

PİŞİRİLEREK YAPILAN HAMURLARDAN HAZIRLANAN TATLILAR

 


PİŞİRİLEREK YAPILAN HAMURLARDAN HAZIRLANAN TATLILAR



Haşlama hamur tatlıları da alaturka hamur işi tatlıların bir başka çeşidini oluşturur. Bu tatlı türlerinin saray mutfağına ait olduğu isimlerinden de anlaşılmaktadır. Hanım göbeği, dilber dudağı, vezir parmağı gibi. Esas gereçleri yağ, şeker, un ve yumurtadır. Hamurun içine biraz su ve tuz mutlaka eklenir. Şeker tadı, yumurta da kabarmayı sağlar ve ayrı bir lezzet katar. Bunlar su, yağ, şeker ve tuzun bir tencerede kaynatılmasından sonra un katılıp karıştırılarak bir hamur haline getirilmesiyle hazırlanır. Bu hamur daha sonra biçimlendirilerek bol ve kızgın yağda kızartılır. Daha sonra şeker şurubunun içine atılır. Ilık ya da daha çok soğuk olarak tüketilir. Bu tatlılar içinde sadece tulumba tatlısı hamuru, ucunda tırtıllı bir duy bulunan özel bir aletten ya da torbadan sıkılarak biçimlendirilir. Diğerlerine elle şekil verilir.

PİŞİRMEDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

  • Pişirilerek yapılan hamurlardan hazırlanan tatlılar bol yağda kızartılarak hazırlanır.

  • Frit yöntemi bu tür tatlıların hazırlanmasında uygun olsa da kızartmaya başlarken soğuk yağ kullanılması çok önemlidir.

  • Pişirilerek yapılan hamurlar (profiterol gibi) fırında da pişirilirler ancak fırında pişirme yöntemi genellikle pasta yapımında kullanılır.

  • Şekillendirilen hamur parçaları soğuk yağa atılır, ondan sonra ateşe konulur.

  • Tavaya konulacak hamur miktarı pişerken iki misli kabaracağı göz önünde bulundurularak ayarlanmalıdır.

  • Ocağa ilk konuldukları anda orta hararetli ısı kullanılmalıdır.

  • Hamurlar sertleşip kabuklanınca (iyice kızarmadan önce) çevrilerek ateşin harareti daha da azaltılır.

  • Hamurlar ikinci kez çevrildikten sonra her iki yüzü de pembeleşinceye kadar kızartmaya devam edilir.

  • Pişen hamurlar yağı süzülerek alınır ve bekletmeden soğuk şuruba atılır.


ŞURUBU KULLANMA

Şurubun kıvamı: pişirilerek yapılan hamur tatlılarının şurupları kıvamlı şuruptur. Mayalı hamur tatlılarına göre daha kıvamlı hazırlanırlar. Kullanılan su miktarı şeker miktarının yarısı kadardır. 6 kişilik bir tatlı için hazırlanacak şurup miktarı ve işlem basamakları aşağıda verilmiştir:

  • Gereçler

· 4 su bardağı şeker

· 2 su bardağı su

· 1 tatlı kaşığı limon suyu

  • İşlem basamakları

· Şeker, su ve limon birlikte ateşe konulur.

· Kaynamaya başladıktan sonra 2-3 dakika daha kaynatılarak ateşten alınır.

ŞURUP ISISI

Pişirilerek hazırlanan hamur tatlılarında kullanılmak üzere hazırlanan şurup önceden soğutularak hazırlanmalıdır. Kızarmış olan ürün yağı süzdürülerek bekletmeden soğuk şuruba atılmalıdır.

ŞURUP MİKTARI

Pişirilerek hazırlanan hamurların şurupta bekletilme süresi için 5 dakika yeterlidir.

TULUMBA TATLISI

 


HANIM GÖBEĞİ TATLISI

 






DİLBER DUDAĞI TATLISI

 


VEZİR PARMAĞI TATLISI



KAYNAKÇA: 
http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Hamur%20Tatl%C4%B1lar%C4%B1.pdf



Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

MAYONNAİSE SAUCE

  Mayonnaise Sauce Hazırlama Soğuk mutfağın temel sosudur. Günümüzde sanayi tipi kiloluk ambalajlarda ticari mutfaklar için satılmaktadır. Yapımı zaman aldığı, riskli olduğu ve çiğ yumurta kullanıldığı için hazır mayonezler tercih edilmektedir. Fakat her aşçı mayonez yapımını bilmelidir. Teknik olarak; Mayonnaise sauce, yumurta sarısının içine bitkisel sıvı yağın emülsiye edilmesi esasıyla ile hazırlanmaktadır. Emülsiyonu yumurtanın yapısındaki lesitin sağlar. Anahtar ölçü: 1 yumurta sarısı için yaklaşık 200 ml sıvı yağ önerilir. Mayonnaise Sauce MALZEMELER (1Litre sos için) 4 adet Yumurta sarısı 1 Tatlı kaşığı tuz Beyazbiber yeterince (1 çay kaşığı) Hardal yeterince (1 tatlı kaşığı) Bitkisel sıvı yağ 840 ml (4 su bardağı) Sirke (kaliteli üzüm sirkesi ) 45 ml (3 yemek kaşığı dolusu ) Limon suyu yeterince (1 limon suyu) HAZIRLANIŞI 1-Yumurta sarıları cam porselen veya çelik kaseye konur. Hızlıca elde veya mikserde yumurtalar kabarıncaya kadar çırpılır. ...