Mayonnaise
Sauce Hazırlama
Soğuk mutfağın
temel sosudur. Günümüzde sanayi tipi kiloluk ambalajlarda ticari mutfaklar için
satılmaktadır. Yapımı zaman aldığı, riskli olduğu ve çiğ yumurta kullanıldığı
için hazır mayonezler tercih edilmektedir. Fakat her aşçı mayonez yapımını
bilmelidir.
Teknik olarak;
Mayonnaise sauce, yumurta sarısının içine bitkisel sıvı yağın emülsiye edilmesi
esasıyla ile hazırlanmaktadır. Emülsiyonu yumurtanın yapısındaki lesitin
sağlar.
Anahtar ölçü: 1
yumurta sarısı için yaklaşık 200 ml sıvı yağ önerilir.
Mayonnaise
Sauce
MALZEMELER
(1Litre sos için)
4 adet Yumurta
sarısı
1 Tatlı kaşığı
tuz
Beyazbiber
yeterince (1 çay kaşığı)
Hardal
yeterince (1 tatlı kaşığı)
Bitkisel sıvı
yağ 840 ml (4 su bardağı)
Sirke (kaliteli
üzüm sirkesi ) 45 ml (3 yemek kaşığı dolusu )
Limon suyu
yeterince (1 limon suyu)
HAZIRLANIŞI
1-Yumurta
sarıları cam porselen veya çelik kaseye konur. Hızlıca elde veya mikserde
yumurtalar kabarıncaya kadar çırpılır.
2-Sirkenin
yarısı eklenir ve karıştırılır.
3-Yağ damlalar
halinde akıtılmaya başlanır. Orta hızda çırpmaya devam edilir. Karışım
emülsiyon oluşturmaya başladıkça yağı ip gibi akıtmak gerekir.
4-Mayonezin
kıvamında katılaşma gözlenirse aralıklarla bir kaç damla sirke eklenmelidir.
Karıştırmaya kesintisiz devam edilmelidir.
5-İşlemin
sonunda tuz, beyazbiber, hardal ve limon suyu eklenir ve karıştırılır.
6-Mayonez uygun
bir kaseye alınır, üzeri düzeltilir, streçle kapatılır, buz dolabında saklanır.
Gerekiyorsa hemen kullanılabilir.
Çok faydalı oldu teşekkürler 👍
YanıtlaSilrica ederim, devamı için takipte kalın.
Silen yakın zamanda deneyeceğim^^
YanıtlaSilteşekkürler, devamı için takipte kalın.
Sil