Pişirilerek Yapılan Hamurlardan Hazırlanan Tatlılar Tarifleri
1. Tulumba tatlısı
- Gereçler
Hamuru için;
- 2,5 su bardağı (250 g) un
- 4 yemek kaşığı tereyağı (100 g) ya da margarin
- 2 su bardağı (400 g) su
- 5 yumurta
- 1 çorba kaşığı (25 g) irmik
- 1 tepeleme çorba kaşığı dolusu (25 g) nişasta
- ½ çay kaşığı tuz
- 5 su bardağı sıvı yağ
Şurubu için;
- 4 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
İşlem basamakları
+ Şeker, su ve limon suyu ateşe konur, şurup kaynadıktan
sonra 2 dakika daha kaynatılarak ateşten alınır.
+ Yağ, su ve tuz birlikte, dibi yuvarlak bir tencereyle
ateşe konur.
+ Kaynama noktasına gelince elenmiş un, irmik ve nişasta
birden tencerenin içine atılarak tahta kaşıkla hızlıca karıştırılır.
+ Karışım, hafif ateşte 10 dakika sürekli karıştırılarak un
kokusu gidinceye kadar pişirilir.
+ Karışım, ateşten alınıp ılımaya bırakılır.
+ Ateşten alınan karışım ılıyınca yumurtalar bu karışıma
birer birer yedirildikten sonra 2 yemek kaşığı da tatlı şurubu koyulur.
+ Bunların sonunda hamur, ele yapışan bir durumda olmalıdır.
+ Hamur, ucuna tırtıklı huni takılmış torbaya doldurularak
tavada bulunan bol miktardaki soğuk yağın içine atılır.
+ Tavaya konan hamur parçası miktarı, tavanın 2/3’ sini
dolduracak kadar olmalıdır.
+ Orta hararetli ateşte, hamurlar yağın yüzüne çıkana kadar
ve tava hafif hafif sallanarak hamur pişirilir.
+ Hamurların alt kısmı sararınca hamurlara bastırmadan
spatulayla ya da çatalla çevrilir.
+ Çevrilen taraf sararınca ateş hafifletilerek hamur kevgirle
çevrilir ve pembeleşinceye kadar kızartılır.
+ Hamur, her iki tarafı da aynı şekilde kızartıldıktan sonra
süzülerek alınır.
+ Pişirilen hamur alındıktan sonra bekletmeden soğuk şuruba
atılır.
+ 5 dakika kadar şurubunu çekmesi sağlanarak servis tabağına
alınır.
ÖRNEK VİDEO:
2. Hanımgöbeği tatlısı
- Gereçler
Hamuru için;
- 2,5 su bardağı (250 g) un
- 4 yemek kaşığı (100 g) tereyağı ya da margarin
- 2 su bardağı (400 g) su
- 4 yumurta
- ½ çay kaşığı tuz
- 5 su bardağı sıvı yağ
Şurubu için;
- 4 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
İşlem basamakları
+ Şeker, su ve limon suyu ateşe koyularak kaynatıldıktan
sonra, 2 dakika daha kaynatılarak ateşten alınır.
+ Yağ, su ve tuz birlikte, dibi yuvarlak bir tencereyle
ateşe konur.
+ Kaynama noktasına gelince elenmiş un, birden atılarak
tahta kaşıkla karıştırılır, karışıma un tamamen yedirilir.
+ Hafif ateşte 10 dakika sürekli karıştırılarak pişirilir.
+ Pişirilen karışım ateşten alınıp ılımaya bırakılır.
+ Karışım ılıyınca yumurtalar karışıma birer birer
yedirilir.
+ Hamur çok sert olup yer yer çatlamalar görülüyorsa 1-2
yemek kaşığı tatlı şurubu koyulur.
+ Hamur ele yapışan bir durumda olmalıdır.
+ Hamurdan ceviz büyüklüğünde alınan parçalar yuvarlatılarak
bastırılır ve parçaların ortaları parmakla delinerek genişletilir.
+ Hamur parçasında çatlaklık olmamasına dikkat edilmelidir.
+ Hazırlanan parçalar bol miktardaki soğuk yağın içine
atılır.
+ Tavaya konan hamur parçası miktarı, tavanın 2/3’ sini
dolduracak kadar olmalıdır.
+ Orta hararetli ateşte, hamurlar yağın yüzüne çıkana kadar
ve tava hafif hafif sallanarak hamur pişirilir.
+ Hamurların alt kısmı sararınca hamurlara bastırmadan
spatulayla ya da çatalla çevrilir.
+ Çevrilen taraf da sararınca ateş hafifletilerek hamur
kevgirle çevrilir ve pembeleşinceye kadar kızartılır.
+ Hamurun her iki tarafı da aynı şekilde kızartıldıktan
sonra süzülerek alınır.
+ Süzülüp alınan hamur bekletilmeden soğuk şuruba atılır.
+ 5 dakika kadar şurubunu çekmesi sağlanarak servis tabağına
alınır.
ÖRNEK VİDEO:
3. Dilberdudağı Tatlısı
- Gereçler
Hamuru için
- 2,5 su bardağı (250 g) un
- 4 yemek kaşığı (100 g) tereyağı ya da margarin
- 2 su bardağı (400 g) su
- 4 yumurta
- ½ çay kaşığı tuz
- 5 su bardağı sıvı yağ
Şurubu için
- 4 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
İşlem basamakları
+ Hanımgöbeği şurubu ve hamuru hazırlanır.
+ Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır
ve yarım cm inceliğe getirilerek yarım ay şeklinde kapatılır.
+ Ortasına hafifçe bastırılır.
+ Hanımgöbeği tatlısında olduğu gibi kızartılarak şurupla
tatlandırılır.
ÖRNEK VİDEO:
4. Vezirparmağı tatlısı
- Gereçler
Hamuru için
- 2,5 su bardağı (250 g) un
- 4 yemek kaşığı (100 g) tereyağı ya da margarin
- 2 su bardağı (400 g) su
- 4 yumurta
- ½ çay kaşığı tuz
- 5 su bardağı sıvı yağ
Şurubu için
- 4 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
İşlem basamakları
+ Hanımgöbeği şurubu ve hamuru hazırlanır.
+ Hamurdan iki fındık büyüklüğünde parçalar alınarak hamura
ince parmak
şekli verilir.
+ Hanım göbeği tatlısında olduğu gibi kızartılarak şurupla
tatlandırılır.
ÖRNEK VİDEO:
KAYNAKÇA: http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Hamur%20Tatl%C4%B1lar%C4%B1.pdf
Çok yararlı oldu, denemeliyim 😁👍
YanıtlaSilteşekkürler, devamı için
SilTarifler için teşekkürler
YanıtlaSilrica ederim, devamı için takipte kalın.
Sil