Ana içeriğe atla

Pişirilerek Yapılan Hamurlardan Hazırlanan Tatlılar Tarifleri

Pişirilerek Yapılan Hamurlardan Hazırlanan Tatlılar Tarifleri

1. Tulumba tatlısı


  •  Gereçler

Hamuru için;

  •  2,5 su bardağı (250 g) un
  •  4 yemek kaşığı tereyağı (100 g) ya da margarin
  •  2 su bardağı (400 g) su
  •  5 yumurta
  •  1 çorba kaşığı (25 g) irmik
  •  1 tepeleme çorba kaşığı dolusu (25 g) nişasta
  •  ½ çay kaşığı tuz
  •  5 su bardağı sıvı yağ

Şurubu için;

  •  4 su bardağı şeker
  •  2 su bardağı su
  •  1 tatlı kaşığı limon suyu

İşlem basamakları

+ Şeker, su ve limon suyu ateşe konur, şurup kaynadıktan sonra 2 dakika daha kaynatılarak ateşten alınır.

+ Yağ, su ve tuz birlikte, dibi yuvarlak bir tencereyle ateşe konur.

+ Kaynama noktasına gelince elenmiş un, irmik ve nişasta birden tencerenin içine atılarak tahta kaşıkla hızlıca karıştırılır.

+ Karışım, hafif ateşte 10 dakika sürekli karıştırılarak un kokusu gidinceye kadar pişirilir.

+ Karışım, ateşten alınıp ılımaya bırakılır.

+ Ateşten alınan karışım ılıyınca yumurtalar bu karışıma birer birer yedirildikten sonra 2 yemek kaşığı da tatlı şurubu koyulur.

+ Bunların sonunda hamur, ele yapışan bir durumda olmalıdır.

+ Hamur, ucuna tırtıklı huni takılmış torbaya doldurularak tavada bulunan bol miktardaki soğuk yağın içine atılır.

+ Tavaya konan hamur parçası miktarı, tavanın 2/3’ sini dolduracak kadar olmalıdır.

+ Orta hararetli ateşte, hamurlar yağın yüzüne çıkana kadar ve tava hafif hafif sallanarak hamur pişirilir.

+ Hamurların alt kısmı sararınca hamurlara bastırmadan spatulayla ya da çatalla çevrilir.

+ Çevrilen taraf sararınca ateş hafifletilerek hamur kevgirle çevrilir ve pembeleşinceye kadar kızartılır.

+ Hamur, her iki tarafı da aynı şekilde kızartıldıktan sonra süzülerek alınır.

+ Pişirilen hamur alındıktan sonra bekletmeden soğuk şuruba atılır.

+ 5 dakika kadar şurubunu çekmesi sağlanarak servis tabağına alınır.

ÖRNEK VİDEO: 


2. Hanımgöbeği tatlısı


  •  Gereçler

Hamuru için;

  •  2,5 su bardağı (250 g) un
  •  4 yemek kaşığı (100 g) tereyağı ya da margarin
  •  2 su bardağı (400 g) su
  •  4 yumurta
  •  ½ çay kaşığı tuz
  •  5 su bardağı sıvı yağ

Şurubu için;

  •  4 su bardağı şeker
  •  2 su bardağı su
  •  1 tatlı kaşığı limon suyu

 İşlem basamakları

+ Şeker, su ve limon suyu ateşe koyularak kaynatıldıktan sonra, 2 dakika daha kaynatılarak ateşten alınır.

+ Yağ, su ve tuz birlikte, dibi yuvarlak bir tencereyle ateşe konur.

+ Kaynama noktasına gelince elenmiş un, birden atılarak tahta kaşıkla karıştırılır, karışıma un tamamen yedirilir.

+ Hafif ateşte 10 dakika sürekli karıştırılarak pişirilir.

+ Pişirilen karışım ateşten alınıp ılımaya bırakılır.

+ Karışım ılıyınca yumurtalar karışıma birer birer yedirilir.

+ Hamur çok sert olup yer yer çatlamalar görülüyorsa 1-2 yemek kaşığı tatlı şurubu koyulur.

+ Hamur ele yapışan bir durumda olmalıdır.

+ Hamurdan ceviz büyüklüğünde alınan parçalar yuvarlatılarak bastırılır ve parçaların ortaları parmakla delinerek genişletilir.

+ Hamur parçasında çatlaklık olmamasına dikkat edilmelidir.

+ Hazırlanan parçalar bol miktardaki soğuk yağın içine atılır.

+ Tavaya konan hamur parçası miktarı, tavanın 2/3’ sini dolduracak kadar olmalıdır.

+ Orta hararetli ateşte, hamurlar yağın yüzüne çıkana kadar ve tava hafif hafif sallanarak hamur pişirilir.

+ Hamurların alt kısmı sararınca hamurlara bastırmadan spatulayla ya da çatalla çevrilir.

+ Çevrilen taraf da sararınca ateş hafifletilerek hamur kevgirle çevrilir ve pembeleşinceye kadar kızartılır.

+ Hamurun her iki tarafı da aynı şekilde kızartıldıktan sonra süzülerek alınır.

+ Süzülüp alınan hamur bekletilmeden soğuk şuruba atılır.

+ 5 dakika kadar şurubunu çekmesi sağlanarak servis tabağına alınır.

ÖRNEK VİDEO: 


3. Dilberdudağı Tatlısı


  •  Gereçler

Hamuru için

  •  2,5 su bardağı (250 g) un
  •  4 yemek kaşığı (100 g) tereyağı ya da margarin
  •  2 su bardağı (400 g) su
  •  4 yumurta
  •  ½ çay kaşığı tuz
  •  5 su bardağı sıvı yağ

Şurubu için

  •  4 su bardağı şeker
  •  2 su bardağı su
  •  1 tatlı kaşığı limon suyu

İşlem basamakları

+ Hanımgöbeği şurubu ve hamuru hazırlanır.

+ Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır ve yarım cm inceliğe getirilerek yarım ay şeklinde kapatılır.

+ Ortasına hafifçe bastırılır.

+ Hanımgöbeği tatlısında olduğu gibi kızartılarak şurupla tatlandırılır.

ÖRNEK VİDEO: 




4. Vezirparmağı tatlısı


  •  Gereçler

Hamuru için

  •  2,5 su bardağı (250 g) un
  •  4 yemek kaşığı (100 g) tereyağı ya da margarin
  •  2 su bardağı (400 g) su
  •  4 yumurta
  •  ½ çay kaşığı tuz
  •  5 su bardağı sıvı yağ

Şurubu için

  •  4 su bardağı şeker
  •  2 su bardağı su
  •  1 tatlı kaşığı limon suyu

İşlem basamakları

+ Hanımgöbeği şurubu ve hamuru hazırlanır.

+ Hamurdan iki fındık büyüklüğünde parçalar alınarak hamura ince parmak

şekli verilir.

+ Hanım göbeği tatlısında olduğu gibi kızartılarak şurupla tatlandırılır.

ÖRNEK VİDEO: 

KAYNAKÇA: http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Hamur%20Tatl%C4%B1lar%C4%B1.pdf

  

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

PİŞİRİLEREK YAPILAN HAMURLARDAN HAZIRLANAN TATLILAR

  PİŞİRİLEREK YAPILAN HAMURLARDAN HAZIRLANAN TATLILAR Haşlama hamur tatlıları da alaturka hamur işi tatlıların bir başka çeşidini oluşturur. Bu tatlı türlerinin saray mutfağına ait olduğu isimlerinden de anlaşılmaktadır. Hanım göbeği, dilber dudağı, vezir parmağı gibi. Esas gereçleri yağ, şeker, un ve yumurtadır. Hamurun içine biraz su ve tuz mutlaka eklenir. Şeker tadı, yumurta da kabarmayı sağlar ve ayrı bir lezzet katar. Bunlar su, yağ, şeker ve tuzun bir tencerede kaynatılmasından sonra un katılıp karıştırılarak bir hamur haline getirilmesiyle hazırlanır. Bu hamur daha sonra biçimlendirilerek bol ve kızgın yağda kızartılır. Daha sonra şeker şurubunun içine atılır. Ilık ya da daha çok soğuk olarak tüketilir. Bu tatlılar içinde sadece tulumba tatlısı hamuru, ucunda tırtıllı bir duy bulunan özel bir aletten ya da torbadan sıkılarak biçimlendirilir. Diğerlerine elle şekil verilir. PİŞİRMEDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR Pişirilerek yapılan hamurlardan hazırlanan tatlılar bol yağda kızar...

MAYONNAİSE SAUCE

  Mayonnaise Sauce Hazırlama Soğuk mutfağın temel sosudur. Günümüzde sanayi tipi kiloluk ambalajlarda ticari mutfaklar için satılmaktadır. Yapımı zaman aldığı, riskli olduğu ve çiğ yumurta kullanıldığı için hazır mayonezler tercih edilmektedir. Fakat her aşçı mayonez yapımını bilmelidir. Teknik olarak; Mayonnaise sauce, yumurta sarısının içine bitkisel sıvı yağın emülsiye edilmesi esasıyla ile hazırlanmaktadır. Emülsiyonu yumurtanın yapısındaki lesitin sağlar. Anahtar ölçü: 1 yumurta sarısı için yaklaşık 200 ml sıvı yağ önerilir. Mayonnaise Sauce MALZEMELER (1Litre sos için) 4 adet Yumurta sarısı 1 Tatlı kaşığı tuz Beyazbiber yeterince (1 çay kaşığı) Hardal yeterince (1 tatlı kaşığı) Bitkisel sıvı yağ 840 ml (4 su bardağı) Sirke (kaliteli üzüm sirkesi ) 45 ml (3 yemek kaşığı dolusu ) Limon suyu yeterince (1 limon suyu) HAZIRLANIŞI 1-Yumurta sarıları cam porselen veya çelik kaseye konur. Hızlıca elde veya mikserde yumurtalar kabarıncaya kadar çırpılır. ...