Ana içeriğe atla

Mayonnaise Sauce’un Türeyenleri ve Kullanıldığı Yerler

 

Mayonnaise Sauce’un Türeyenleri ve Kullanıldığı Yerler

1. Sauce Gribishe (Sos Gribiş)


ÖLÇÜ (4-5 porsiyon için)

  • 2 su bardağı Mayonnaise sauce
  • 4 adet katı pişmiş yumurta
  • 4 yemek kaşığı sirke
  • ½ çay kaşığı tuz,
  • 200 g (1 su bardağı) bitkisel sıvı yağ
  • ½ çay kaşığı toz beyaz biber
  • ½ çay kaşığı hardal
  • 2 yemek kaşığı ince doğranmış kornişon
  • 1 yemek kaşığı kapari
  • 2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydonoz
  • 2 yemek kaşığı ince kıyılmış tarhun otu
  • 2 yemek kaşığı körpe ve taze yeşil soğan sapı

HAZIRLANIŞI

1- Salata kasesinin içine, mayonnaise sirke, ezilmiş yumurta sarısı, tuz, beyaz biber, hardal konarak mayonez yapar gibi çırpılır. Sıvı yağ damla damla yedirilir.

2- Kapari, ince doğranmış kornişon, ince kıyılmış maydonoz, ince kıyılmış tarhun otu, körpe ve taze yeşil soğan sapı eklenip karıştırılır.

3- Ayrılmış olan yumurta akları, julienne doğranıp sosa eklenir.

Kullanıldığı yerler: Her çeşit haşlama soğuk etler, balıklar, kabuklu deniz ürünleri ile kullanılır. Özellikle haşlama dana baş eti ve balıklarla verilir.

ÖRNEK VİDEO: 


2. Sauce Verte (Sos Verte)


ÖLÇÜ (10 porsiyon için)

  • 450 ml (2 su bardağından iki kaşık fazla) Mayonnaise sauce
  • 25 g ( 2,5 yemek kaşığı) su teresi
  • 50 g ıspanak
  • 2 yemek kaşığı maydonoz
  • 2 yemek kaşığı tarhun otu
  • 2 yemek kaşığı körpe ve taze yeşil soğan sapı

HAZIRLANIŞI

1-Uygun bir tencerede su kaynatınız.

2-Kaynamakta olan suyun içinde su teresi, ıspanak, maydonoz, tarhun otu, körpe ve taze yeşil soğan sapını 2 dk ön haşlama yapınız.

3-Sebzeleri soğuk sudan geçirirerek süzülmelerini sağlayınız. Fazla sularını elle sıkınız.

4-Süzülmüş sebzeleri robot yardımıyla veya süzgeçten geçirerek püre yapın (tahta üzerinde kıyılarakta püre haline getirilebilir).

5-Püreyi mayonnaise sauce ile karıştırıp, istediğiniz yerde kullanınız.

Kullanıldığı yerler: Her çeşit yağsız balık ile verilebilir, özellikle; soğuk alabalık, denizalası ve kabuklu deniz mahsullerinin yanında servis edilir.

ÖRNEK VİDEO:


3. Sauce Remoulade (Sos Remulad)


ÖLÇÜ (10 porsiyon için)

  • 500 ml (2 1/2su bardağı) Mayonnaise sauce
  • 2 yemek kaşığı kıyılmış ançuez
  • 1 çay bardağı kıyılmış kapari
  • 2 yemek kaşığı kıyılmış maydonoz
  • 2 yemek kaşığı, isteğe bağlı kıyılmış tarhun otu
  • 1 su bardağı kornişon ince doğranmış

HAZIRLANIŞI

1-Malzemenin hepsini, uygun bir salata kabında karıştırınız.

Kullanıldığı yerler: Kızartılmış balıklar ve her türlü soğuk balık ile servis edilir.

ÖRNEK VİDEO: 


4. Sauce Tartar (sos tartar)


ÖLÇÜ (10 porsiyon için)

  • 500 ml (2 1/2su bardağı) Mayonnaise sauce
  • 1 çay bardağı kıyılmış kapari
  • 2 yemek kaşığı kıyılmış maydonoz
  • 2 adet katı haşlanmış, kıyılmış yumurta sarısı
  • 1 su bardağı kornişon ince doğranmış
  • 2 yemek kaşığı çok ince doğranmış yeşil soğan katılabilir (yalnız hemen kullanılmazsa kokusu ağırlaşır ve bozulur, bir günden fazla bekletilmemelidir)

HAZIRLANIŞI

1-Malzemenin hepsini, uygun bir salata kabında karıştırın

Kullanıldığı yerler: Kızartılmış balıklar ve her türlü soğuk balık, soğuk etler, rose boeuf. ile servis edilir. Fast food restaurantlarda ve soğuk büfelerde kullanılır.

ÖRNEK VİDEO: 


5. Sauce Cocktail (Sos Kokteyl)


ÖLÇÜ (10 porsiyon için)

  • 500 ml (2.5 su bardağı) Mayonnaise sauce
  • 2 yemek kaşığı kanyak (yoksa whisky veya brandy olabilir)
  • Az tuz ve az toz hardal
  • 4-5 damla limon suyu
  • 3-4 damla tabasko sos (yoksa kullanmayınız)
  • 3-4 damla Worçesterhire sos (yoksa kullanmayınız)
  • 2 çay kaşığı refor (yoksa kullanmayınız)(refor=acırga toprak altında yetişen bayır turbu)
  • ½ su bardağı isteğe bağlı krema (taze ve çırpılarak kabartılmış)

HAZIRLANIŞI

1-Malzemenin hepsini, uygun bir salata kabında karıştırın

Kullanıldığı yerler: Kızartılmış balıklar ve her türlü soğuk balık, soğuk etler, rose boeuf. ile servis edilir. Fast food restaurantlarda ve soğuk büfelerde kullanılır.

ÖRNEK VİDEO: 


6. Sauce Moskwa (sos moskva)


Aynı miktarda haşlanmış ve kıyılmış ıstakoz eti ile siyah havyar karıştırılır. Yine aynı ölçüde mayonnaise sauce eklenerek karıştırılır.

Kullanıldığı yerler: Çeşitli şekillerde hazırlanmış yengeç, kerevit, ıstakoz vb. kabukludeniz ürünleri ile servis edilir.

KAYNAKÇA: http://ismek.ist/files/ismekOrg/file/2013_hbo_program_modulleri/soslar3.pdf

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

PİŞİRİLEREK YAPILAN HAMURLARDAN HAZIRLANAN TATLILAR

  PİŞİRİLEREK YAPILAN HAMURLARDAN HAZIRLANAN TATLILAR Haşlama hamur tatlıları da alaturka hamur işi tatlıların bir başka çeşidini oluşturur. Bu tatlı türlerinin saray mutfağına ait olduğu isimlerinden de anlaşılmaktadır. Hanım göbeği, dilber dudağı, vezir parmağı gibi. Esas gereçleri yağ, şeker, un ve yumurtadır. Hamurun içine biraz su ve tuz mutlaka eklenir. Şeker tadı, yumurta da kabarmayı sağlar ve ayrı bir lezzet katar. Bunlar su, yağ, şeker ve tuzun bir tencerede kaynatılmasından sonra un katılıp karıştırılarak bir hamur haline getirilmesiyle hazırlanır. Bu hamur daha sonra biçimlendirilerek bol ve kızgın yağda kızartılır. Daha sonra şeker şurubunun içine atılır. Ilık ya da daha çok soğuk olarak tüketilir. Bu tatlılar içinde sadece tulumba tatlısı hamuru, ucunda tırtıllı bir duy bulunan özel bir aletten ya da torbadan sıkılarak biçimlendirilir. Diğerlerine elle şekil verilir. PİŞİRMEDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR Pişirilerek yapılan hamurlardan hazırlanan tatlılar bol yağda kızar...

MAYONNAİSE SAUCE

  Mayonnaise Sauce Hazırlama Soğuk mutfağın temel sosudur. Günümüzde sanayi tipi kiloluk ambalajlarda ticari mutfaklar için satılmaktadır. Yapımı zaman aldığı, riskli olduğu ve çiğ yumurta kullanıldığı için hazır mayonezler tercih edilmektedir. Fakat her aşçı mayonez yapımını bilmelidir. Teknik olarak; Mayonnaise sauce, yumurta sarısının içine bitkisel sıvı yağın emülsiye edilmesi esasıyla ile hazırlanmaktadır. Emülsiyonu yumurtanın yapısındaki lesitin sağlar. Anahtar ölçü: 1 yumurta sarısı için yaklaşık 200 ml sıvı yağ önerilir. Mayonnaise Sauce MALZEMELER (1Litre sos için) 4 adet Yumurta sarısı 1 Tatlı kaşığı tuz Beyazbiber yeterince (1 çay kaşığı) Hardal yeterince (1 tatlı kaşığı) Bitkisel sıvı yağ 840 ml (4 su bardağı) Sirke (kaliteli üzüm sirkesi ) 45 ml (3 yemek kaşığı dolusu ) Limon suyu yeterince (1 limon suyu) HAZIRLANIŞI 1-Yumurta sarıları cam porselen veya çelik kaseye konur. Hızlıca elde veya mikserde yumurtalar kabarıncaya kadar çırpılır. ...