Mayonnaise Sauce’un Türeyenleri ve Kullanıldığı Yerler
1. Sauce Gribishe (Sos Gribiş)
ÖLÇÜ (4-5
porsiyon için)
- 2 su bardağı Mayonnaise sauce
- 4 adet katı pişmiş yumurta
- 4 yemek kaşığı sirke
- ½ çay kaşığı tuz,
- 200 g (1 su bardağı) bitkisel sıvı yağ
- ½ çay kaşığı toz beyaz biber
- ½ çay kaşığı hardal
- 2 yemek kaşığı ince doğranmış kornişon
- 1 yemek kaşığı kapari
- 2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydonoz
- 2 yemek kaşığı ince kıyılmış tarhun otu
- 2 yemek kaşığı körpe ve taze yeşil soğan sapı
HAZIRLANIŞI
1- Salata
kasesinin içine, mayonnaise sirke, ezilmiş yumurta sarısı, tuz, beyaz biber,
hardal konarak mayonez yapar gibi çırpılır. Sıvı yağ damla damla yedirilir.
2- Kapari, ince
doğranmış kornişon, ince kıyılmış maydonoz, ince kıyılmış tarhun otu, körpe ve
taze yeşil soğan sapı eklenip karıştırılır.
3- Ayrılmış olan yumurta akları, julienne doğranıp sosa eklenir.
Kullanıldığı
yerler: Her çeşit
haşlama soğuk etler, balıklar, kabuklu deniz ürünleri ile kullanılır. Özellikle
haşlama dana baş eti ve balıklarla verilir.
ÖRNEK VİDEO:
2. Sauce Verte (Sos Verte)
ÖLÇÜ (10
porsiyon için)
- 450 ml (2 su bardağından iki kaşık fazla) Mayonnaise sauce
- 25 g ( 2,5 yemek kaşığı) su teresi
- 50 g ıspanak
- 2 yemek kaşığı maydonoz
- 2 yemek kaşığı tarhun otu
- 2 yemek kaşığı körpe ve taze yeşil soğan sapı
HAZIRLANIŞI
1-Uygun bir tencerede su kaynatınız.
2-Kaynamakta
olan suyun içinde su teresi, ıspanak, maydonoz, tarhun otu, körpe ve taze yeşil
soğan sapını 2 dk ön haşlama yapınız.
3-Sebzeleri
soğuk sudan geçirirerek süzülmelerini sağlayınız. Fazla sularını elle sıkınız.
4-Süzülmüş
sebzeleri robot yardımıyla veya süzgeçten geçirerek püre yapın (tahta üzerinde
kıyılarakta püre haline getirilebilir).
5-Püreyi mayonnaise sauce ile karıştırıp, istediğiniz yerde kullanınız.
Kullanıldığı
yerler: Her çeşit
yağsız balık ile verilebilir, özellikle; soğuk alabalık, denizalası ve kabuklu
deniz mahsullerinin yanında servis edilir.
ÖRNEK VİDEO:
3. Sauce Remoulade (Sos Remulad)
ÖLÇÜ (10
porsiyon için)
- 500 ml (2 1/2su bardağı) Mayonnaise sauce
- 2 yemek kaşığı kıyılmış ançuez
- 1 çay bardağı kıyılmış kapari
- 2 yemek kaşığı kıyılmış maydonoz
- 2 yemek kaşığı, isteğe bağlı kıyılmış tarhun otu
- 1 su bardağı kornişon ince doğranmış
HAZIRLANIŞI
1-Malzemenin hepsini, uygun bir salata kabında karıştırınız.
Kullanıldığı
yerler: Kızartılmış
balıklar ve her türlü soğuk balık ile servis edilir.
ÖRNEK VİDEO:
4. Sauce Tartar (sos tartar)
ÖLÇÜ (10
porsiyon için)
- 500 ml (2 1/2su bardağı) Mayonnaise sauce
- 1 çay bardağı kıyılmış kapari
- 2 yemek kaşığı kıyılmış maydonoz
- 2 adet katı haşlanmış, kıyılmış yumurta sarısı
- 1 su bardağı kornişon ince doğranmış
- 2 yemek kaşığı çok ince doğranmış yeşil soğan katılabilir (yalnız hemen kullanılmazsa kokusu ağırlaşır ve bozulur, bir günden fazla bekletilmemelidir)
HAZIRLANIŞI
1-Malzemenin hepsini, uygun bir salata kabında karıştırın
Kullanıldığı
yerler: Kızartılmış
balıklar ve her türlü soğuk balık, soğuk etler, rose boeuf. ile servis edilir.
Fast food restaurantlarda ve soğuk büfelerde kullanılır.
ÖRNEK VİDEO:
5. Sauce Cocktail (Sos Kokteyl)
ÖLÇÜ (10
porsiyon için)
- 500 ml (2.5 su bardağı) Mayonnaise sauce
- 2 yemek kaşığı kanyak (yoksa whisky veya brandy olabilir)
- Az tuz ve az toz hardal
- 4-5 damla limon suyu
- 3-4 damla tabasko sos (yoksa kullanmayınız)
- 3-4 damla Worçesterhire sos (yoksa kullanmayınız)
- 2 çay kaşığı refor (yoksa kullanmayınız)(refor=acırga toprak altında yetişen bayır turbu)
- ½ su bardağı isteğe bağlı krema (taze ve çırpılarak kabartılmış)
HAZIRLANIŞI
1-Malzemenin
hepsini, uygun bir salata kabında karıştırın
Kullanıldığı yerler: Kızartılmış balıklar ve her türlü soğuk balık, soğuk etler, rose boeuf. ile servis edilir. Fast food restaurantlarda ve soğuk büfelerde kullanılır.
ÖRNEK VİDEO:
6. Sauce Moskwa (sos moskva)
Aynı miktarda
haşlanmış ve kıyılmış ıstakoz eti ile siyah havyar karıştırılır. Yine aynı
ölçüde mayonnaise sauce eklenerek karıştırılır.
Kullanıldığı
yerler: Çeşitli
şekillerde hazırlanmış yengeç, kerevit, ıstakoz vb. kabukludeniz ürünleri
ile servis edilir.
KAYNAKÇA: http://ismek.ist/files/ismekOrg/file/2013_hbo_program_modulleri/soslar3.pdf
Harika bilgiler, teşekkür ederim 👍
YanıtlaSilrica ederim, devamı için takipte kalın
SilYine yepyeni bilgiler 😌 Teşekkürler
YanıtlaSilrica ederim, devamı için takipte kalın
Sil